't Groen Schooltje

... Net even anders ...

Welkom in de onze kleuterklas!

de Uiltjesklas 

uiltje

 2de en 3de kleuterklas

juf Julie

 

We zijn dit schooljaar gestart met "Beleefgroepen", waarin de kinderen van de 2de en 3de kleuterklas samen een groep vormen. Zo zijn er 3 groepen en de uiltjesklas is er eentje van. De kleuters van K2 noemen we popjes, de oudste kleuters zijn vlinders. Van bij de peuters (eitjes) over K1 (rupsjes) doorlopen ze het hele proces van ei tot vlinder, om dan uit te vliegen naar de lagere school.

Hoe een dagje in de Uiltjesklas eruit ziet, leest u hieronder.

Start van de dag

In onze kring maken we eerst de kalenders in orde. Zo hebben we een daglijn, een weekkalender en een jaarkalender. Het weer wordt ook besproken. Tijdens dit ochtendritueel komen al heel wat wiskundige en taal-begrippen aan bod. Zo tellen we de dagen, maar oefenen we ook de rangtelwoorden (maandag is de eerste dag, dinsdag de tweede etc...)

We oefenen op de tijdsbegrippen (vandaag, gisteren, morgen...) en laten iedereen aan het woord.

Zo leren we luisteren naar elkaar en tonen belangstelling voor wat anderen te vertellen hebben.

Om een thema te starten maken we een woordspin of Mindmap: zo ontdekken we wat we al weten over een bepaald thema en wat we graag nog willen leren. Daar halen we dan een onderzoeksvraag uit. Boeiend!Soms praten we over een actueel onderwerp. 

 Kindje van de dag en hartendiefje van de week

Elke week kiezen we een "hartendiefje" van de klas. Dan mogen alle kleuters vertellen wat ze zo knap of zo goed vinden aan ons hartendiefje. Complimenten krijgen is erg leuk, ze geven ook! We kiezen ook elke dag "het kindje van de dag", de kleuter die vooraan mag staan, de kalenders mag doen én naast de juf mag zitten. Het kindje van de dag krijgt een mooie stoffen kroon.  Dat is steeds spannend… Wie wordt het vandaag?

Om de 2 weken krijgen de kleuters een klastaak, zo houden we de klas op orde en leren de kleuters een verantwoordelijkheid te dragen. 

De hoeken van onze klas

Er zijn heel wat speelhoeken in onze klas: In de kring spelen we met het ridderkasteel, de dino’s of de blokken. En op de automat rijden auto’s af en aan! Soms staan ze echter uren in de file…